Poór Csaba / Barna Anett Petra

Ki nyerte a Szilveszteri poszt-versenyt a magyar politikusok közül?

2020-ban elmaradt a hagyományos izgalmakkal teli szilveszteri lovi, így akik szeretik az efféle zajos rallykat, most kénytelenek lesznek beérni a politikusok néha késhegyre menő lájk versenyével. Mutatjuk ki hogyan szerepelt a digitális térben szilveszterkor és újévkor!

2021 kampány év lesz, mivel jövőre választások lesznek. Ezért megnéztük, hogy a magyar politikusok közül ki hogyan zárta az utolsó “békés” évet. Két napot vizsgáltunk meg: december 31-jét és január 1-jét. A Facebook-on 250, míg az Instagramon 101 politikus nyilvános profilját vettük górcső alá, köztük az összes parlamenti képviselőt, minisztert, államtitkárt, megyei jogú városok vezetőit. A két nap alatt a 250 magyar politikus összesen 526 posztot tett közzé a Facebook-on, amelyre 72.867 komment érkezett és 521.113 lájk.

Íme a TOP10 poszt, amely a legtöbb lájkot kapta:


Fontosabb megállapítások:

- A TOP10-be 4 Fideszes és 6 ellenzéki politikus posztja került be.
- A TOP10 poszt összesen 130.371 lájkot kapott, amely az 526 posztra adott lájkok 25%-a.
- A TOP10-ben a Fideszes posztok 69.667, az ellenzéki posztok összesen 60.694 lájkot kaptak
- A listát Orbán Viktor unokás boldog új évet kívánok posztja, Karácsony Gergely, Szijjártó Péter, Varga Judit és Kocsis Máté szilveszteri posztja alkotja.
- A posztok listáját látva az első húszban szinte kivétel nélkül országos politikusok, miniszterek vagy ellenzéki vezetők posztjai vannak. Ez alól csak két kivétel van: Lázár János január elsejei kocsonyás (6,9K lájk), valamint Botka László szegedi polgármester szilveszteri posztja (7,1K lájk).

A posztokat érdemes az interakciós hányad alapján is sorrendbe állítani. Ennek lényege, hogy az adott napon (amikor a poszt kikerült) a követők közül hányan reagáltak bármit is a kitett tartalomra. Akinek ugyanis több követője van, általában egy-egy posztjára többen is reagálnak. Ha azonban azt vizsgáljuk, hogy a követők közül hány százalék reagált, akkor azt vizsgáljuk, hogy egy-egy poszt mennyire érdekelte az adott politikus követőit.

Miért fontos ez a mutató?
Az amerikai választási kampányban láttuk: hiába volt Trump közösségi média követőinek száma és a posztokra adott reakcióknak a száma többszöröse Bidenének, mégsem tudta megnyerni a regnáló elnök a választást, nem tudott annyi szavazatot realizálni, mint a kihívó jelölt. Biden egyetlen mutatóban verte csak Trump közösségi csatornáit, ez pedig a post interaction mutató volt, ami azt mutatja meg, hogy a követők közül mennyien reagáltak az adott posztra. Ezért vizsgáltuk meg most mi is ezen mutató alapján az 526 posztot. Átlagban az 526 posztra a követők 14%-a reagált, azaz ha valakinek van 100 követője, akkor a kitett posztra 14-en reagáltak volna valamilyen formában.

A post interaction alapján a sorrend így az alábbi lett:- Az élen egy LMP-s politikus Hohn Krisztina végzett, az ezüstérem Dr. Boros Anita államtitkáré lett, a dobogó képzeletbeli alsó fokára pedig Budapest 13. kerületének polgármestere léphetett fel.
- Nagy meglepetés a 10. helyen szereplő Süli János, aki egy pezsgős poszttal került be a TOP10-es összeállításba. Posztjait tekintve érdemes lesz a Paks II fejlesztésért felelős miniszterre figyelni, egyre több interakciót érnek el posztjai.

Az interakciók közül még egy fontos metrikát mutatunk meg most, ezek pedig a kommentek. Nézzük, mely posztokra kommenteltek a két nap alatt a legtöbbet.
Az élen nincs változás, Orbán Viktor, Karácsony Gergely és Szijjártó Péter szilveszteri posztjai kapták a legtöbb kommentet. Az első 10-ben itt is csak országos politikus szerepel, kivéve egyet: Botka Lászlónak sikerült a 9. helyre kerülnie a szilveszteri posztjával, amelyre pontosan 1.100 komment érkezett. Átlagban a vizsgált 526 posztra egyenként 1300 komment érkezett. Ehhez mérten Orbán Viktor és Karácsony Gergely posztjai kiemelkedőek voltak, akik 4-szer, illetve 2-szer több kommentet kaptak az átlagnál az ünnepi posztokra.

Nézzük most mi a helyzet az Instagramon, ahol azért jóval kevesebb politikus képviselteti még magát, és kisebb a zaj is. A Facebook-on is jelen lévő 250 figyelt politikusból 101-nek van Instagram profilja is. Ezek között néztük meg, hogy e két nap milyen posztokat tettek ki, és azok hogyan teljesítettek a közönség körében. Ennek a közösségi platformnak ugyanis merőben más a közönsége, mint a Facebook-nak. Ennek megfelelően érdekes sorrend is alakult ki a magyar politikusok között.

Érdekes megállapítások:
- Az Instagramra “csak” 86 poszt került ki a Facebook-ra kitett 526-tal szemben
- A 86 posztra összesen 24.501 lájk és 1590 komment érkezett.
- Kisebb az átlagos interakciós hányad is, a Facebook posztokra adott 14%-kal szemben itt épp a fele: 7,1%.

Az Insta közönséget sokkal nehezebb reakcióra bírni, valóban jó és minőségi tartalmat kell készíteni nekik, nem elégszenek meg ugyanazzal a tartalommal, amit a Facebook közönsége is kap. Ők másra, valami különlegesebbre vágynak és nehezebben is jutalmazzák a tartalmat a lájkjukkal.
- A TOP10-be most 4 Fideszes és 6 ellenzéki poszt jutott be.
- A dobogó tetején Varga Judit igazságügyi miniszter posztja áll, az ezüstérem Karácsony Gergelyé lett, a harmadik hely pedig meglepő módon nem egy országos politikusé, hanem Lázár Jánosé, aki most felesége kocsonyájáról osztott meg egy felvételt.
-Egy ilyen listában nem csak az izgalmas hogy ki van benne a TOP25-ben, hanem az is, aki nincs: márpedig a 25 legtöbb lájkot kapó Instagram poszt között nincs egyetlenegy Orbán Viktor, Szíijártó Péter vagy Gyurcsány Ferenc poszt sem. Azok tehát, akik klasszikusan mindig vezetik a Facebook TOP posztok listáját, most nincsenek benne a TOP25-ben sem. Ők nem posztoltak az Instagramra ezen a két napon semmit.
- A kormány tagjai közül a két hölgy miniszter mellett Dr. Boros Anita és Dr. Dömötör Csaba államtitkároknak sikerült a TOP25-be bekerülni.

Ahogyan a kék óriáson, itt is izgalmas megvizsgálni a post interaction metrika alapján a posztokat. Átlagban egy-egy posztra a rajongók 7%-a reagált ebben a két napban a 101 politikus mintegy 86 Instagram posztjára. Íme azok a posztok, amelyek átlag felett teljesítettek, mutatjuk a TOP10-et:
Lázár Jánosnak ezen metrika alapján is sikerült bekerülni a TOP10-be, ahol jellemzően azért alacsony követő számmal rendelkező oldalak szerepelnek, mivel kisebb követő számmal rendelkező oldalak ha már csak pár száz reakciót váltanak is ki, magasabb interakciós értéket tudnak produkálni mint a magasabb követőszámmal rendelkező oldalak. Ezért is érdekes és figyelemre méltó Lázár János 6. helye, aki Varga Judittal együtt a TOP10-ben 10 ezer feletti követővel rendelkezik. Varga Judit Instagram követőinek 12%-át, Lázár János pedig 14%-át volt képes reakcióra “késztetni” újévi illetve szilveszteri posztjaival, habár Varga Juditnak van némi előnye a miniszteri posztból fakadóan.

Ezek az adatok elsősorban érdekesek, mélyebb következtetésekre kevésbé alkalmasak, mivel ahhoz sok más mutatót, metrikát is látni kellene, amelyeket kizárólag az adminok láthatnak. Van pár érdekes levonható tanulság azonban:

1. A Facebook és az Instargram közönsége más célcsoportokból áll össze, és másra is kíváncsiak
2. A lájk számok mellett érdemes az interakciós százalékot is nézni
3. A hashtagek használata előnyt jelenthet a további követők szerzése szempontjából az Instagramon (A TOP10 legtöbb lájkot kapó posztból mindössze csak 2 posztnál nem voltak hashtagek)

És végül a válasz a kérdésre, hogy ki nyerte a szilveszteri poszt-versenyt:
- a Facebook-on Orbán Viktor
- az Instagramon Varga Judit