Poór Csaba, közösségi média szakértő

Nyerhet-e a facebook szerint Donald Trump?

Sokan sokféleképpen igyekeznek megjósolni, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást novemberben. Vannak, akik közvéleménykutatási adatokat elemeznek és vannak, akik zsigereikben érzik az eredményt, mert régóta foglalkoznak ezzel a témával. Mi most, a Digitális Kutatások Intézeténél jelentősen eltértünk ezektől a módszerektől. Arra vállalkoztunk, hogy a közösségi média adataiból próbálunk támpontokat adni azoknak, akik beszálltak ebbe a világméretű politikai tipp-mixbe.

A kutatás sorozatunk alapját, céljainkhoz hűen, digitális adatokra alapoztuk: a Twitter, a Facebook, a YouTube és az Instagram adataira. Megvizsgáltuk a két jelölt közösségi média szerepléseit, posztjaikat és azt, hogyan reagáltak azokra a követőik. Az első részben a két jelölt Facebook fiókjainak adatait elemeztük.
Vigyázat, érdekes állítások következnek!

Akiket elemeztünk:

- Donald Trump
- Joe Biden

Elemzett időszak:

- 2020. szeptember 1. - október 15.

Trumpnak tízszer több követője van Facebookon, mint Joe Bidennek

Tény, hogy Trumpnak (30,3 M) közel tízszer annyi követője van Facebook-on, mint Joe Bidennek (3,2M), de fontos tény az is, hogy Trump a regnáló elnök. Ennek köszönhetően olyanok is követhetik, akik nem feltétlen hívei.

Követők száma a két jelölt Facebook fiókjánál

Kicsit mélyebbre kell ásnunk ahhoz, hogy lássuk mit is jelent valójában ez a közel tízszeres előny ezen a platformon. Tény, hogy az amerikai elnök ezen időszak alatt naponta átlagosan 22 alkalommal posztolt, azaz összesen 620 posztja volt másfél hónap alatt, míg Joe Biden kampánycsapata kevesebbel is beérte: 266 posztban mondta el üzeneteit ezen időszak alatt. De attól, hogy még valaki sokat posztol, nem lesz egyből népszerűbb is. Így megnéztük, hogy az adott időszakban mennyi like érkezett a posztokra, és a posztok által elért személyek hány százaléka reagált a kitett tartalmakra. Ez jól mutathatja, hogy ki hogyan áll a digitális tér ezen szegmensében.

Like-ok száma a két jelölt Facebook fiókjánál

Nézzük először a like-ok számát. Ebben a másfél hónapban Trump a 620 posztjára 74,3 millió like-ot kapott (átlagban 119 838-at), míg Joe Biden a 266 posztjára 8,8M-ot (átlagban 33 082-őt). A számok alapján Trumpnak itt is közel 4-szeres előnye van. Biden követőinek nagyobb százaléka aktív, 20% naponta reagál a posztokra, Trump követőinek (mivel nagyobb is a bázis) 14%-a reagál naponta a posztokra valamilyen formában. Ez az egy mutató, amiben Biden jobban áll, mint Trump. Sokkal nincs lemaradva ebben a mutatóban sem az amerikai elnök, mindössze arról van szó, hogy számára az a feladat, hogy a követőit, akik nagyobb számban vannak, képes lesz-e a november 3.-i választáson üzeneteivel mozgósítani.

Egy posztra eső átlagos like szám a két jelölt Facebook fiókjánál

Egy Biden poszt sincs a TOP50 között a like számok alapján

Az is látszik, hogy ha a két versenytárs összes posztját, azaz mind a 886 posztot a kapott like-ok száma alapján sorrendbe tettük, akkor a TOP20 leglike-oltabb poszt között egyetlen egy Biden poszt sincs. Sőt! A TOP50 legtöbb like-ot kapott között sincs Biden poszt. Az első Biden poszt az elemzés készítése napján (október 21.) az 58. helyen van csak. Fontos azonban megjegyezni, hogy az amerikai elnökválasztás nem csak Amerika ügye. Így bele kell venni a számításba azt is, hogy sokan követik a két jelölt munkásságát nem amerikai választóként is, így ezek az adatok ebben a tekintetben némileg torzítanak, de sajnos ezt a hatást ma még nem lehet kiszűrni.TOP10 poszt like számok alapján 2020. október 21-én

A legnépszerűbb Trump poszt:

Going welI, I think! Thank you to all. LOVE!!!

Közzétette: Donald J. Trump – 2020. október 3., szombat

Az első Biden poszt az 58. helyen:

Kamala Harris, you made us all proud tonight.

Közzétette: Joe Biden – 2020. október 7., szerda

Bidennek nagyobb arányban vannak aktív követői

Viszont, ha megnézzük a 886 posztot sorban úgy, hogy az interakciós szintet vizsgáljuk (a rajongók hány százaléka reagált az adott posztra), akkor kicsit más a helyzet. A TOP10 az adott jelölt célközönségéből legnagyobb reakciót kiváltó tartalom között 1 Trump poszt van, a 6. helyen az elemzés napján (október 21.). Ennek egyik oka, hogy nominálisan sokkal több ember reagál Trump posztjaira, de mivel nagyobb is a követő bázisa, a nagyobb számnak köszönhetően kisebb lesz az interakciós hányados. Mindenesetre nem a tizede ahogyan azt a követők száma esetén láthattuk. Trump legjobb posztjának interakciós szintje 10%, Bidené 20%. Hozzá kell tenni, hogy Trump az 6. legjobban interaktált posztjával is közel 20-szor annyi kommentet és 5-ször annyi like-ot váltott ki a követőiből, mint Biden leginteraktáltabb posztja. A legtöbb kommentet is Trump kapja a posztjaira. A TOP50 legtöbb kommentet kapott poszt között mindössze 1 Biden poszt van, a 49. helyen (55 ezer komment).

TOP10 poszt interakciók alapján

Legtöbbet kommentált Trump poszt:

Going welI, I think! Thank you to all. LOVE!!!

Közzétette: Donald J. Trump – 2020. október 3., szombat

Legtöbbet kommentált Biden poszt:

Donald Trump is the worst president we've ever had.

Közzétette: Joe Biden – 2020. szeptember 29., kedd

A Facebook metrikák tehát nem fej-fej melletti állást mutatnak, ott elsősorban Donald Trumpnak áll a zászló! Így, ha csak a Facebook alapján fogadni kellene és meghatározni az odds-okat, akkor a Trump szurkolók most dörzsölhetik a tenyerüket!

A következő blogbejegyzésében a két jelölt Instagram, Twitter és Youtube fiókját elemezzük.

Ki nyeri az amerikai elnökválasztást?
Szavazz!

Create your own user feedback survey